Marc ontmoet: De Roege Boys

Marc ontmoet: De Roege Boys

marc ontmoet

De Wijk De Wereld is in 2021 in de wijk Vinkhuizen. Hoe het project er uiteindelijk uit gaat zien, dat weten we nog niet, zoals de toekomst momenteel voor zovelen onzeker is. Corona heeft immers een enorme impact op de levens van iedereen. En dan zie je de meerwaarde van de wijk, waar bewoners sowieso al naar elkaar omkijken en in tijden van crisis nog een beetje extra. Overal zijn mensen bezig om de zorgen van anderen wat te verlichten. Marc Knip is de komende tijd in Vinkhuizen om een aantal van hen te portretteren.

De Roege Boys: “Geen enkel kind mag buitengesloten worden.”

Ik stap met angst en beven de werkruimte in. De Roege Boys, die naam belooft weinig goeds. En dat logo! Maar ik zit al snel aan tafel met een bak stevige koffie en vier mannen van de categorie ruwe bolster blanke pit. Marcel, Berrie, Ricardo en Rob vertellen over hun vrijwilligersorganisatie, een initiatief dat ontstond uit sociale bewogenheid. Het bekendst zijn ze van de populaire Spooktochten, maar daarnaast doen de mannen een hoop minder zichtbare dingen op het gebied van armoedebestrijding en verbetering van de leefomgeving van Vinkhuizen.

Hoe is het allemaal begonnen?

Marcel: “Eigenlijk als grapje, ergens in 2014 geloof ik. Ik werd benaderd door het WIJ-team: of we iets wilden doen in de wijk. Ik heb dat opgepakt met mijn buurman Harm; we zetten een advertentie en vonden zo een groep vrijwilligers waarmee we een spooktocht organiseerden. Na die eerste editie bleef er een groep mannen over die wat meer voor de wijk wilden gaan doen. Zo ontstonden de Roege Boys.”

Waar staan jullie voor?

Berrie: “We zagen de ongelijkheid in de wijk tussen de kinderen die het goed hebben en de kleintjes die nergens aan mee kunnen doen, omdat hun ouders de portemonnee niet kunnen trekken. We wisten gelijk: alles wat de wij ooit zouden organiseren, zou voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Geen enkel kind mag buitengesloten worden.” Marcel: “Er staan in Vinkhuizen bijvoorbeeld veel sociale huurwoningen. Als je als moeder na een scheiding in de bijstand belandt, dan kom je al snel met je kroost in Vinkhuizen of De Hoogte terecht. Kinderen mogen niet de dupe worden van zo’n situatie. En zijn er zo veel die nooit op vakantie gaan, geen fiets hebben, zelfs nooit een ijsje krijgen.”

En hoe ging het verder?  

Marcel: “Gaandeweg gingen we steeds meer uiteenlopende evenementen organiseren. We kregen een beetje naamsbekendheid, we hielpen een school met het opzetten van een buitenspeeldag en langzaam groeiden we uit tot wat we nu zijn. We gingen op zoek naar een ruimte en kwamen via de Wende en later Backbone in Magma aan de Metaallaan terecht. Op verzoek van de gemeente hebben we een stichting in het leven geroepen. De gemeente betaalt onze huisvesting, de rest komt van sponsoren. Denk aan een bouwbedrijf dat belt of we interesse hebben voor een partij licht beschadigde platen, een slager die vlees ter beschikking stelt voor wijkfeest, noem, maar op.”

Hoe staan jullie er nu voor?

Marcel: “Prima. Veel ondernemers ondersteunen onze doelstellingen. Voor de politiek zijn we een heldere organisatie: what you see is what you get. Burgemeester en wethouders weten ons te vinden. Er was recent gedoe met bijvoorbeeld de drillrap-scene, dan wordt al gauw naar ons gewezen.” Ricardo: “Want onze deur staat altijd open voor jongeren, ze kunnen hier gewoon rondhangen of aan hun brommertje sleutelen, noem maar op, wat ze willen. Geen gedoe. De jongeren die we hier onder onze vleugels hadden, zijn allemaal goed terechtgekomen. Zoals Damien bijvoorbeeld (verderop bezig in de werkplaats, MK), hij was een hangjongere, heeft nu een eigen bedrijf en zegt zelf dat hij zonder de Roege Boys nooit was gekomen waar hij nu is.” Marcel: “Je geeft vertrouwen en dat krijg je dan terug. Jongeren weten wat ze aan ons hebben, we waren vroeger zelf ook geen lieverdjes.”

Hoe ziet de toekomst van de Boys er wat jullie betreft uit?

Rob: “We hebben al heel veel gedaan: End of Summer (wijkfeest op de laatste dag van de zomervakantie), de Spooktochten, Timmerdorp Vinkhuizen, we bouwen de Wonderfoon voor dementerende ouderen, ik maak een podcast, te veel om op te noemen. Momenteel ligt het allemaal stil vanwege corona, maar we kunnen niet wachten om verder te gaan. Marcel: “Ik heb net een e-mail geschreven aan Rutte om te vragen wanneer we weer eens wat perspectief krijgen.” (gebulder aan tafel)

www.deroegeboys.nl

 

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Vinkhuizen

De Wijk De Wereld trekt ieder jaar met een wijk de Stadsschouwburg in, maar organiseerde dit jaar een bijzondere voorstellingsweek in Vinkhuizen! Maandag 5 t/m zaterdag 10 juli waren we elke dag op verschillende plekken in Vinkhuizen te vinden, met muziek, theater, poëzie, dans, kunst, film, eten en nog veel meer.

Verder lezen
DWDW Vinkhuizen
Vinkhuizen

Meer in deze categorie marc ontmoet

Nieuwsoverzicht